Friday, May 14

-BASI-

hmm..dha lama gile xberblogging since preggy..urs truly asik baca blog kengkwn je sbb mood nk menaip sgt low..hehe..so many things happened..manis, pahit, masam sume ade..morning sickness? huish, mmg sgt sick!hehe..bkn setakat morning je, the whole day sickness la..but only for the 1st trimester.sume bnd masuk mesti kluar balik.perut berangin manjang.smpi xg keja la 3 bulan..kul 9a.m smpi 12noon ke katil jela jwbnyer..tp Alhamdulillah cukup je 3mnths, everything dh ok..selera mkn dan cravings sudah marii..;P..seb baiklah duk ngn mak so sume nk mkn tggl ckp je "mak, sedapnye klu dpt bubur pulut hitam kan..hehe"..tau2 the next day blk keja sudah ready..i lap u lah mak!
to date, my baby is already 5 1/2 mnths..dijangka due on 20th September 2010..den branak time rayo..InsyaAllah..skrg bby kick sgt kerap..especially time lapar..(padahal haku yg lapar slalu!)gender pun dh tau, tp xleh ar reveal dulu..nti x serpries..n both of me n hubby xnk mengharap sgt.apa yg diberi kami redha dan terima.semoga sumenyer selamat, bby sihat n sempurna..n the best thing since pregnant ni, Mr. Hubby slalu ckp i pregnant bby keramat sbb i xmarah2 dah.hahaha!!! he said i dah x kuat merajuk n mengamuk marah2 manja mcm before preggy..hehe..tp mmg i admitla.i jadi sgt tenang since preggy my 1st baby ni..(biarla kekal selamanya) sbb rasa syukur ke hadrat Illahi sentiasa ada setiap saat..coz almost 7mnths after kawin both of us tggu nk baby..jmp org je msti tny dh ade ke blum..smpi i ckp, ish klu wat baby tu senang mcm picit button je tet, mmg dah lama dah anak aku ni berduyun2..dahla laki bini mmg sgt suka ngn budak2..rasa nk ada anak sndiri tu mmg membuak2..blh dikatakan every month lps kawin i beli UPT..tpi result slalu hampa sbb yg kuar only single line..untill last January period lmbt mcm biasa..tp dh xkuasa nk pk n menghrp..sbb tanda2 nk period tu mmg ade..siap leh tekan2 perut suh darah kuar cepat..(mmg i ingat i nk period)..ngadu kt hubby dia blh ckp "i rasa dlm pewut u ade bby la yang"..fuh, hancur luluh rasa hati bile dgr laki sndiri ckp mcm tu..tau dia sgt mengharap, kesian dia..until sunday (the day nk hntr hubby g kl sentral blk taiping) still xpe'ot lg..hubby ajak kuar pg tu g kl.dia kata dh lama xg BB, Lot 10 sume yg kt tgh2 kl yg hiruk pikuk tu..time tu i dh rasa bdn mcm xsedap dh..mmg terdetik di hati "nk period ke ni"..so pegi jgkla kl..mcm biasala kl jam xhengat pny..i ni mmgla pening bile jam2 ni ngn tmpt ramai org.nk cari parking pn dh la susah.last2 park kt sg.wang yg tmpt penuh ngn umat yg mcm2..time tu siap gaduh2 lg ngn laki.sbb i penat jln jauh2..siap kena sound laki ngn laki haku!cit! pastu bile muka bini dh pucat lesi tahan lapo bru tau cuak!then the next day still xperiod lg.ngadu kt mak, mak marah."asik ckp nak period, nak period!! pgla beli test lg!" aduhai, time tu mmg dah tensen den dibuatnyo! i wat derk je time mls nk g beli..
pastu i kuar g off skjp n singgah plaza massalam.masuk guardian teringat toiletries habis..then teringat kt mak pesan suh beli benda alah tu..i pn belila, since dh 7kali beli, this time i beli yg paling murah skali..ala2 give up la kononye mak enon..i tggu smpi 2dys baru i teringat nk test.sbb time tu i flu teruk.nk mkn Clarinase tp teringat ubt tu klu pregnant xleh mkn..so pg2 i bgn nk solat subuh i check..tp this time mmg x sexcited excited lgsg ngn bnda alah tu..dulu klu check msti tgk je dia naik bp line..hehe..but that day, lps i test, i letak tepi je.xbeiya nk tgk pon..dh settle kt toilet, i pon amik la nk buang..skali naik double line daaaa!!! terus kuar bg tau mak.."mak camne ni, adik pregnant" statement xleh blah mcm wat salah!huhu..pastu i trus call hubby bg tau..dia pon mcm caya xcaya je.n dia suh i g clinic check..i pon g la clinic sorg2 *nanges* check btul ke ada bby..and Alhamdulillah doc confirm i preggy..tp time tu still blood lg..xnmpk sgt..i told my hubby ape yg doc explained..pastu dia leh tny "so, u pregnant ke x?" apadaa laki haku nih!! sbnrnya dia pon happy n xtau nk ckp ape agaknye..so time tu dh terpk i duk berjalan g kl, tekan perut nk suh period kuar rupanya time tu i dh pregnant.Ya Allah, sedih n menyesal sgt..p Alhamdulillah nsb baik xde pape..tp perasaan sebak dtg bile kenang dahla kena marah ngn laki ari tu..bile ckp kt dia, dia pon felt guilty..hahaha..padan muka..hehe!!tp mmg ape yg hubby ckp ari tu btula ade bby dlm pewut i..
Skrg ni Alhamdulillah dah 5mtnhs ++..setelah mengharungi pahit muntah pening..i dh ok..hubby still balik 2weeks once..so far i still can coop with the situation which most of it i have to faced it my self..cramp mlm2 pun bgnla sndiri urut kaki sndiri..klu nk pk sgt mmgla sedih, but i duwan to think bout it too much..xnak sedih2..dh la preggy ni mmg sgt sensitive, cpt nangis..gembeng..tp i have to be strong for the sake of our bby..bby pon dah pandai react bile i bg tau baba dia xblk this week..baba nak blk, mama nak solat..mama nak drive..mama nk work..feelings yg sgt menakjubkan..kdg2 gelak sorg2 rasa geli bby kick..
i really hope that everything will be allright smpi la i deliver nti..
really pray to Allah semoga me n bby sentiasa dlm lindunganNya dan diberi kekuatan dan kesihatan..aminn..

will update more klu mood dtg lg ye..:)

salam..

No comments: