Tuesday, April 28




CERITA YANG DAH LAMA TERPERAP!!

fuh!! lamanyer x berblogging..kerana dibelenggu ngn kerja yg byk dan insiden2 emergency yg x dpt dielakkan..yer, sy mintak maaf pada diri sendiri..hehe..wooo, tinggal 1 bulan 2 hari je lagi sy akan bertukar status menjadi bini isteri org..but Alhamdulillah 80% preparation dah settle..n now nak flash back story mory yg lepas..
cite last few weeks:
gie umah tok kadi antar forms yg diperlukan, but that time x wat HIV test lagi..ingatkan pas antar form kat tok kadi to get his signature then straight gie wat HIV test, pastu anta gie pejabat agama klang..unfortunately, xblh..tok kadi nak tgk result HIV test jgk..(ingat muka aku nie ade HIV ker..ish nauzubillah)..so terpaksa tinggal dulu form, then come back with the result..on the next day i pun amik cuti, kebetulan mak plak demam..settle few things kat umah, i pun giela klinik kerajaan ANIKA kat klang nak wat HIV test..test tu plak kena wat ptg jer, so kul 2 p.m. i dah terconggok kat situ..then ade 2,3 org dtg kat tmpt yg same..mostly Indian..bila kaunter bukak, i pun terus pg and tny kat staff kat situ..dgn suara yg agak garang she asked me,"borang dah complete isi ?"..i pun jwb dgn lembah lembut, " dah, everything dah complete"..then dia amik borang i pastu dia suh duduk dulu..after 10 mnts, dia panggil, suh hulur jari manis..alamak, kat kaunter nie je ker check..ish, x proper lgsg!! dah lah jarum tu mcm ngeri jer..sakit plak tu..dahlah jari i nie kecik, jarum tu rasa cam nak tembus tulang..darah asik kuar je, penuh cotton..after 15 mnts, kakak nurse tu panggil then bg balik form tu ngn senyuman yg agak manis..tetiba baik plak..ish, mcm2 ragam..Alhamdulillah, im HIV NEGATIVE!!.
pastu terus gie antar umah tok kadi, settle sume.so tggl nak antar kat pejabat agama utk dapat kebenaran bernikah..leceh tol ar, patutnyer, org nak mendirikan masjid nie senag je.xpyg nak complicated mcm nie..wat to do, procedure kan..habis satu cite..

on 14th april, my niece admitted kat SRI KOTA MEDICAL CNTR..BRONCHITIS..coz lately nie she suffered with shortness of breath, coughing with flame..pitty her..at the same time, my mum plak kena diarrhea..tpi still leh control..but on thursday morning tu, my mum dah xthn sgt..almost 5 days and she lost a lot of water..dehydration..so, i drove her to DARUL EHSAN MEDICAL CNTRE..my mum plak admitted..sigh..cucu admitted, nanny pun sama..
i teman my mum kat DEMC..Alhamdulillah on Saturday tu dah discharge..tpi kena drip 7 botol..byk giler!!balik umah, i plak yg demam..maybe penat sgt kot..amik panadol activefast, then trus tido!! coz on sunday tu ade event kat rawang..
pictures kejadian2 yg disebutkan..

cian die kena duk hospital

masuk oksigen



my mom..

begitulah ceritanya..nti smbg lagi on next entry..pasal METROJAYA WAREHOUSE SALE!! huhu..

Monday, April 13

HUJUNG MINGGU SWEET & SOUR

kenape kat dunia nie kena ade istilah gaduh+terluka+sakit hati+merajuk..kan best klu ade satu jer..HAPPY..emm dah xlama dah nak change status, tpi dugaannye ya Allah, sgt mencabar segala tulang+urat sumelah..klu xkuat hati nie, sure dah lama dah hancur berkecai jadi sampah..

hmm last weekend Mr. Fiancee dtg..planned nak gie cari brg hantaran yg tak dpt lagi..tpi mood kitorg were not really into that..finally balik umah dgn tangan kosong 2 kotak J.Co donut..on sunday dah nak kena hantar Mr. Fiancee gie KL Central. Train kul 2.20 p.m. paling benci feelings time tuh! i hate sending u home sayang..nak wat camner kan..sacrifice la..b4 that we had lunch kat Kenny Rogers with his sisters which is my siz inlaws..mood skrg nie pun mcm tak best jer coz nak kena settle byk benda psl form nikah..so, enjoy the pics k!

ETERNITY

TILL DEATH DO US APART

AARIZ THE CHICKY BOY

SARAH WITH HUBBY


SIZ INLAW!! THEY ARE SUPER DUPER COOL!

Thursday, April 9

Makanan Yang Dilarang Untuk Pengantin Perempuan

RASULULLAH S.A.W. ADAB UZ-ZIFAF Ahmad telahmenceritakan :

"Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsahdan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishakbin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripadaAl-Khudri yang berkata :

"Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda :
"Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia)tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia)membasuh kedua-dua kakinya . Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh (70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu,! dan Allahs.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yangsentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan(gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut.
Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini padaminggu pertama perkahwinan iaitu :
1. Susu
2. Cuka
3. Coriander (Ketumbar)
4. Apple Masam
Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai Rasulullah,mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?" Baginda menjawab :
"Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan)ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak."
Saidina Ali r.a ! bertanya : "Wahai rasulullah,mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan) .
" Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka semasa haid,sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna .
Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid didalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran .
Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya."
"WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKUTELAH MEMELIHARANYA DARI JIBRIL A.S."
4 all bakal pengantin, take note ya!!

Tuesday, April 7

kawin oh kawin..


My bachelorhood left only 1 month and 24 23 days..ui..feelings mmg dah mcm roller coaster..walapuan walaupun mcm2 dugaan yg dtg i wish and pray that everything will goin well..


checklist for my wedding:


  1. hantaran for hubby - done!

  2. hantaran for me - tinggal handbag and makeup (save the best 4 last!)

  3. mak andam - done! (Mr. Tunang x bg ngn pak andam..hehe..xpelah kan)

  4. pelamin - will check with mak andam this weekend.

  5. bunga pahar - done!

  6. door gift - done!

  7. door gift 4 frenz - done!

  8. baju nikah - kain dah beli tpi x antar lagi kat Bella (my new designer)

  9. tudung nikah - dah beli kat Ariani . done!

  10. honeymoon - dah decide tpi blum bookin! domestic dulu!

  11. borang nikah - tggu Mr. Tunang punya dah post smlm.shud be arrive today!

  12. HIV test - dah amik borang kat JAIS S.Alam, InsyaAllah will settle in this week

  13. kad jemputan - dah siap!

emm..pe lagi ek..lupa dah..xpelah nti klu ingat lagi will update later!!


Friday, April 3

RED DAY!

owh..semalam i mc..not feeling well..hati dan perasaan berkecamuk mcm buah yg dah dimasuk dlm blender yg nak dibuat juice..inikah dugaan org bertunang??? kawan2 yg ade cita2 nak bertunang tu, silalah jgn tunang lama2 ye, tunang 2 minit je cukup..pastu kawin terus..hehe..coz iblis nie benci umat Muhammad yg nak mendirikan masjid, so selagi tula si setan nie kaco..
but..
Alhamdulillah..everything is ok..berkat kasih sayang yg menebal walaupun duk beribu batu jauhnyer..(tpi masih dlm Malaysia la..LOL)

so, this morning i dtg off dgn hati yg agak lega..pakai baju merah menyala..huh..(sbb semalam gi Arianni beli tudung nikah..tu yg menambah kelegaan tu..hehehe..sempat kan??)
masuk off trus on pc then biasalah icon internet explorer yg akan di click dulu..
sudah menjadi routine i akan update bace blog dlm my blog list..

dan

i telah di TAG oleh Ms. Rina yg sgt sweet kalah gula yg paling manis dlm dunia!! sumpah tak tipu!!!

1. apakah nama blog anda sekarang dan kenapakah anda memilih nama blog itu?
"SPICES OF LIFE"..in Malay, Rempah Ratus Hidupku..

the reason why?? coz hidup ni tak ubah seperti makanan..dlm food klu kita x masuk rempah ratus garam gula, jadi ape? tawar la kan..samelah mcm life ade suka duka sedih gembira...

2. apakah link blog anda dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
http://leezlhmy.blogspot.com..ini adalah gabungan nama Encik Tunang dan saya..hehe(gedix tol!!)

3. apakah method dalam penulisan anda?
kena ade method ker..orait, method saya berunsurkan gerakan hati..ikut je ape kata hati..bole terima ke nie..hentam je la..

4. pernah terasa nak hapuskan blog anda? kenapa?

emm.. xpenah lagi..coz i mmg suka menulis..penah ade cita2 nak jd tukang tulis2

klu ade pun may be coz..
  • dah sgt bz..
  • ade baby yg asik breast feed je memanjang..(akan smbg blogging bila baby dah besar)
  • dunia dah hapuskan internet!!

5. apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini
Miss Rina..
hmm..first time i met her kat PKNS Shah Alam..rina antar shawl yg i beli kat dia frm her blog..and she was so sweeeetttttttt..sgt kurus dan cantik..lemah lembut giler..then trus jadi kwn smpi sekarang, kitorg penanh ber YM-ing, exchange story of life..and the conclusion is, Rina is just a Perfect Friend!!!

6. senaraikan calon yang akan di tag?

Miss Bunga
Lynna
Leezan
Haniz
Fauzus
Kai

till then..see u when i see u..