Thursday, July 9

KUNG PAO CHICKEN


BAHAN-BAHAN

bahan A:
600 gm boneless chicken (potong kecil2)
tepung jagung
garam

bahan B
2 labu bwg besar (dipotong dadu)
4 ulas bwh putih (ditumbuk halus)
2 inchi halia (ditumbuk halus)
1 biji cili benggala (capsicum) - potong dadu
4 btg cili kering ( gunting sprt dlm gambar)
sos tiram
thai chili sos
sedikit bancuhan tepung jagung jika perlu
sedikit air
minyak untuk menumis

method:
1) gaulkan boneless chicken ngn tepung jagung and garam. pastu goreng and toskan.goreng sekejap cili kering yg tlh dipotong td dan toskan. (goreng kejap jer tau)
2)tumis bwg putih & halia. masukkan sos tiram n thai sos.klu xde thai sos, guna cili sos biasa pun bole.tmbh sedikit air (bagi yg suka berkuah).
setelah wangi, masukkan bwg besar dan capsicum.agak2 layu, masukkan ayam yg telah digoreng td.xperlu garam coz sos tiram n thai sos dah masin.klu nk manis, buh gula sikit. masukkan bancuhan tepung jagung sedikit untk memekatkan kuah.klu dah pekat xpayah guna. coz kat sos tiram pun dah ade tepung jagung.rasa sikit kot kot ade yg kurang.klu puasa suh la sape2 yg boleh rasa.bukan baby umur 1 tahun yer.cariklah yg dah pndai rasa n cakap..hehe..dah siap, hidangkan ngn nasi panas..

ok, sekian rancangan memasak untuk kali ini. bertemu di lain hari.sbb hari ni i nak balik tepen jmp laki suami..

bye bye ta ta.

1 comment:

salha said...

hi lieza...i replied your msg already..you can view it at my blog...btw...pandaila u masak...nk sikit boleh...hahaha...