Thursday, October 15

SEB BAIK LAKI KO PANDAI MASAK!

Last week supposed turn hubby balik sini (klang)..plan for that weekend pon dah settle, termasuk nak attend my fren's engagement..unfortunately, family inlaws mendapat sedikit dugaan dari DIA..as a wife adalah menjadi tanggungjwb utk bersama suami dlm ape jua keadaan sekalipun..lg2 disaat hubby memerlukan teman bicara dan family memerlukan sokongan..dan kali ini i berkorban..terus amik ticket train balik tepen..badan pun tak berapa sedap (pregnant? insyaAllah..tpi takde rezeki lg.doa2kan eh)..perut masuk angin tengahri friday tu..smpi tepen kul 3 pagi.next morning hubby beli ketupat palas sbb tau bini dia suka..i pun berselera mkn pulut pg2..lps mkn perut rasa cam tak sedap.rasa nk muntah.nak kata ngandung, tgh period, so confirm bukan..msti angin dah masuk dlm perut.bila muntah rasa lega skit, tpi bdn weak sgt..hubby n family plak ajak gi umah Pak Tam ade open houz.Allah, mmg tak larat rsnya..tpi hubby kate, jomlah, nti klu u tak larat, u baring la..ku gagahkan jua utk bersiap, dlm perut ni tuhan je yg tau..smpi2 tgk mknan pun rasa nak terkeluar isi perut, tpi jamah jgk skit nasi minyak..lps mkn perut bertmbh2 xsedap..baring tertido..sedar2 bdn rasa pnas, rasa cam nak demam..rasa nk muntah tpi xleh muntah..seksanya rasa..tengok2 hubby pon terlelap kat sblh..sian dia nk jg wife smpi dia pon terlena..trus gerak hubby ajak gi clinic bg tau dah tak thn sgt..gie clinic doc ckp ade virus..pastu ada demam..dic ckp jgn mkn pedas2+minyak2..balik umah terus mkn ubt, tido smpi kul 8p.m..bangun perut still rasa cam ade bnd..tpi dah turun skit..suh hubby buh minyak..lps hubby buh minyak je trus rasa nk muntah..haa.amek ko muntah byk gile.segala isi perut kuar..baru lega..tpi still weak..part yg i terharu, ni part 1..
hubby: "makan sikit ye yang..perut u kosong tu.nti cane nak baik"
wifey:"xnak, xselera"
hubby:"makanla..i dah masak bubur.mkn sikit eh"
wifey (dgn rasa terharu):"u masak bubur ape?"
hubby:"bubur udang, tpi xtaula sedap ke tak"
wifey:"okla, tpi sikit je eh, u suap (sempat lg nak mengade)"
hubby:"ok jap i amek"hubby suap 2,3 sudu
wifey:" ok, dah.xmo dah kenyang"
hubby:" dah?sikit nyer..xsedap eh?"
wifey:" taklah, sedap..cukup rasa..i je takde selera..thanx yang"
hubby pon beransur ke dapur.pastu masuk bilik bwk air..
part 2
wifey:"yang, lappy mane?"
hubby:"kat luar, jap i amek"
hubby amek siap on kan letak kat depan i..pastu dia kate. "1st class btul ward nie eh..5 star..siap nurse letak laptop lgi"hehe..
tpi nurse time tu pakai towel jer..hampeh tol!..hehe..sempat la online FB jap wlpn sakit2..sbb teringatkan tanam2an yg tak diharvest lg..badan rasa ok skit tpi kpl still pening2..tau tersedar kul 4 pg tak mkn ubat lg..i pon gerak hubby
part 3
w:"yang, i tak mkn ubat lgi.."
h:"haa (masih mamai sbb dia tgh tido)..ok2.."
w:"i nak mkn ubt"
h:"ha..ok2, jap2 i amek air" (mata masih pejam)
time tu i rasa sgt2 bertuah dan beruntung Allah kurniakan dia as my husband..dia duk dpn i smbil mata pejam tunggu i mkn ubat..pastu i ckp, yang, i hope, u akan tetap mcm nie smpi bile2..jgn skarg je ye..hubby mengangguk..dia amek gelas air kat tgn u letak kat dapur, masuk bilik pastu tido balik..dah menjadi kebiasaan dia, mesti kepala i kat dagu dia..i ckp, jgn peluk i yang, i demam, nti u jangkit..hubby tak hirau pon..lg kuat dia peluk..(bukan niat utk mengade2 atau menunjuk2 ye, but to show my appreciation..harap maklum)..
tetiba air mata nie menitis..smbil tu dlm hati berdoa..Ya Allah Ya tuhanku, apakah kebaikan yg telah aku lakukan sehingga Kau kurniakan aku suami semulia dia Ya Allah..aku bersyukur dgn kurniaanmu Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim..Kau redhakanlah hubungan ini, Kau berkatila perkahwinan kami..murahkanlah rezeki kami Ya Allah..aminn...
i terus tertido smpi esok pgi..
balik umah cite ngn mak (seperti biasa)..
"mak tau, zul masak bubur pot pet pot pet pot pet etc.."
u all tau mak i ckp ape??!
"seb baik laki ko pandai masak, klu tak kebulur la ye.."
hehe..ye, hubby moi mmg pandai masak..huhuhu..
begitula cerita sang suami..
ape2 pun, i tetap bersyukur...Syukur Alhamdulillah..



My baby boo..




p/s: Sayang, thanx for being such a wonderful husband..

4 comments:

Anonymous said...

KAK ET:IM SO HAPPY FER YOU,DARL!!

fauzuskamaruddin said...

beb...,,, bace ntry ko ni...aku cm terfikir, kdg kdg biar sakit hati mana pun dgn suami, bengang cmne pun..dia tetap di hati kan selamanya....

Princess Fantaghiro said...

kak et: thanx kak et..pray for ur happiness too..

fauzus: tu la pasal, kengkadang tu perangai nak wat aku sakit hati tu ade jer..tpi bila sakit, dia jgk yg kita cari ek..hehe..itulah nikmatnya rumahtangga ek..

cik yaya said...

so happy to read this post dear...so..taking care..ape2 pon igtlah org tersayang...hehehehe